‘İslam Ekonomisi ve Finansında Güncel Gelişmeler’ Konulu Panel Düzenlendi


                                                            ‘İslam Ekonomisi ve Finansında Güncel Gelişmeler’ Konulu Panel Düzenlendi

Hitit Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (HİSEFAM) tarafından İslam Ekonomisi ve Finansında Güncel Gelişmeler konulu panel düzenlendi. Panel Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu yerleşkesi Ethem Erkoç Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan programda açılış konuşmasını HİSEFAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Güngör KARAKAŞ yaptı.  Dr. Öğr. Üyesi Güngör Karakaş konuşmasında mülkiyet kavrama değinerek mülkün yalnızca Allah’a ait olduğunu ve insanların ise mülkün mutlak sahibi değil ancak emanetçisi olduğunu vurgulayarak İslam’da faiz ve israf yasağına değindi. Ayrıca ‘ahlakı reddeden kapitalist sistemlerde birey menfaati ön plana çıkarken buna bir tepki olarak ortaya çıkan sosyalist sistemlerde toplum menfaati ön plana çıkmıştır’ dedi.

Programın Moderatörlüğünü Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi aynı zamanda Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi OKUR yaptı. Moderatör Prof. Dr. Kaşif Hamdi OKUR, İslam Ekonomik sisteminin finans ve fıkıh boyutuyla çok disiplinli olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Çok sayıda öğretim elemanı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çeşitli bölüm/program öğrencisinin katıldığı panelde İstanbul Üniversitesi İSİFAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Saraç, Sakarya Üniversitesi İSEFAM Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kaya ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Durmuş sırasıyla söz aldı.

Panelistlerden Prof. Dr. Mehmet Saraç; modern dünyada insanların bir kısmının açlığa mahkûm iken öteki kısmını obezite sorunlarıyla başa çıkmaya çalıştığını belirterek, dünyadaki %1 lik kısmın servetin %50sine sahip olduğunu belirtti. Bu çelişkinin de adil gelir dağılımını vadeden İslam Ekonomik sistemiyle refaha kavuşturulabileceğini dile getirdi.  Panelistlerden Doç. Dr. Süleyman Kaya ve Doç. Dr. Abdullah Durmuş da İslam Ekonomik sistemini fıkhi boyutlarıyla ele alarak, katılım bankacılığı çalışma sistemi, güncel ürünleri ve potansiyeline ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Araştırma Merkezimizin kuruluşundan beri desteklerini esirgemeyen ve panelin düzenlenmesine büyük katkı sağlayan Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Reha Metin ALKAN’a teşekkür ederiz.


HIZLI ERİŞİM

Facebook