Faizsiz Finans Muhasebe Standartları Programı Gerçekleştirildi

Faizsiz Finans Muhasebe Standartları Programı Gerçekleştirildi

Hitit Üniversitesi İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (HİSEFAM) 06 Mayıs 2021 tarihinde düzenlediği webinar, planlandığı gibi saat 21:00'de başlamıştır. Programın moderatörlüğünü HİSEFAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Recep Çakar yapmıştır. Programa Konuşmacı olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necdet Şensoy "Faizsiz Finans Muhasebe Standartları" kapsamında "Katılım Finansın Özellikleri ve Finansal Raporlamaya Yansıması" konusunu anlatmış, bu bağlamda katılım bankacılığı ve tekafül sigortacılığı ile ilgili fon toplama ve fon kullandırma konularındaki standartlara değinmiştir. Bu standartları İslami açıdan belirleyen AAOIFI, IFSM ve IIFM gibi İslami altyapı kuruluşlarına atıfta bulunmuş, bu kurumların standart belirleme yanında yayınlar çıkarttığını söyleyerek bu yayınları tavsiye etmiştir. 

Standart belirleyici sektörün evrim geçirdiği tespitinde bulunarak değişen kavramsal çerçevesi hakkında bilgi vermiş bu konuda yatırım hesabı sahiplerinin hakları kavramından bahsetmiştir. Tekafül sigortacılığında bir risk transferinin olmadığını bilakis risk paylaşımının olduğunu söylemiş, tekafül sigortacılığının kooperatif mantığıyla yapılabilmesinin mümkün olduğunu belirtmiştir.

Sonuç kısmında hocamız "seçici yatırımcılara gerekli güvenceyi sağlamak için bu iktisadi ilişkilerin finansal raporlama, denetim ve yönetişim yapılarının çok önemli olduğu" kanaatini ve "iddia sahibi iktisadi kişiliklerin finansal tablo düzenleyicileri ve kullanıcı olarak seçici yatırımcıları üç adet standart yapıcı örgütün geliştirdiği standartlarla desteklenmekte" olduğu bilgisini webinar dinleyicileri ile paylaşmıştır.  Konuşma sonunda soru cevap kısmına geçilmiş katılımcılardan gelen sorular cevaplanmıştır. Program sonunda HİSEFAM Müdürü Doç. Dr. Güngör Karakaş değerli bilgilerini bizimle paylaşan ve bizleri aydınlatan Saygıdeğer Prof. Dr. Necdet Şensoy’a ve değerli katılımcılara teşekkür etmiştir.




HIZLI ERİŞİM

Facebook